objavio/la: mglavica
Datum: 15.11.2022 13:25
Pogledano: 46 puta

Drage kolegice i kolege,

pozivamo Vas da sudjelujete u Istraživanju prozodijskih oblika riječi. Istražujemo koliko je govornicima hrvatskoga jezika naglasak riječi bitan element same riječi, tj. kakav izgovor riječi govornici hrvatskoga percipiraju kao točan, a kakav kao pogrešan. Za sudjelovanje u istraživanju važno je da Vam je hrvatski jezik materinski te nije potrebno nikakvo predznanje o naglascima.

Istraživanje se sastoji od dva dijela, on-line upitnika i snimanja. Ispunjavanje upitnika traje oko 15 minuta, a snimanje oko 5 minuta. U on-line upitniku ćete slušati česte i rijetke riječi hrvatskoga jezika te pseudoriječi (nepostojeće riječi). On-line upitnik bit će aktivan od 11. do 21. studenoga 2022. Na snimanju ćete trebati pročitati kraći tekst, niz riječi i niz rečenica.

Za sudjelovanje u istraživanju trebate se prijaviti putem poveznice https://fonix.ffzg.unizg.hr/prozor-2-prijave/

Nakon prijave na mail ćete dobiti link na upitnik i autorizacijski kod. Nakon što ispunite on-line upitnik dobit ćete poziv da se upišete u termin snimanja.

Za popunjavanje upitnika potrebna Vam je tipkovnica. Upitnik nije moguće ispunjavati preko tableta ili mobilnog telefona, a treba ga ispunjavati u mirnom i tihom okruženju te koristiti slušalice ili zvučnike.

Studenti fonetike i psihologije za sudjelovanje u ovom istraživanju dobivaju jedan sat eksperimenata.

U slučaju da ne dobijete poveznicu ili eksperimentalne sate javite se na jbicanic@ffzg.hr

Istraživanje je odobrilo Etičko povjerenstvo za znanstveno-istraživački rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Srdačno,
Jordan Bićanić, prof.
izv. prof. dr. sc. Jelena Vlašić Duić
doc. dr. sc. Elenmari Pletikos Olof

BackNext