Studiranje u inozemstvu i stipendije

Tijekom preddiplomskog i diplomskog studija studenti mogu odlaziti na kratku i dužu međunarodnu razmjenu u sklopu različitih programa, u sklopu koje mogu pohađati radionice, slušati i polagati kolegije ili odrađivati praksu. Najčešće se mobilnosti odvijaju unutar Erasmus+ programa te nešto rjeđe u okviru CEEPUS programa. 

Tijekom razmatranja razmjene potrebno je savjetovati se s odsječkim Erasmus koordinatorom o planiranim aktivnostima i kolegijima u inozemstvu te o načinu priznavanja istih na matičnoj instituciji. Potrebno je dogovoriti planiran boravak i eventualne posljedice koje će imati na uspješnost u studiju.  Svaki izostanak s nastave zbog razmjene treba biti dogovoren s Erasmus koordinatorom, dovoljno unaprijed da se mogu dogovoriti metode nadoknade ako će biti potrebne. 

Više o različitim programima možete pronaći na fakultetskim stranicama:

https://web2020.ffzg.unizg.hr/international/odlazni-studenti-croatian-only/

U slučaju prijave na natječaj, obavezno proučite natječaj i popratne dokumente. Svi se potrebni obrasci mogu skinuti s iste stranice. Na većinu proceduralnih i administrativnih pitanja najbolje će Vam odgovoriti Služba za međunarodnu suradnju na erasmus-studenti@ffzg.hr

Molimo studente da prije kontaktiranja odsječkog Erasmus koordinatora prouče navedene izvore.

Erasmus+ mobilnost

Dva osnovna oblika Erasmus+ mobilnosti su:

Erasmus+ studijski boravak (SMS)

Ova vrsta mobilnosti uključuje provođenje jednog ili više semestara na inozemnoj instituciji gdje se slušaju kolegiji koji se u dogovoru s odsječkim Erasmus koordinatorom priznaju na FFZG. U obzir dolaze samo inozemne institucije s kojima naš Fakultet ima sklopljen ugovor.

Popis ustanova s kojima imamo sklopljene Erasmus+ ugovore

Ova tablica služi samo kao orijentir – točnost provjeriti u Popisu inozemnih sveučilišta koji se objavljuje na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu uz svaki natječaj.

Država
Mjesto / Grad
Sveučilište / Visoko obrazovna institucija

Poljska

Krakow

Jagiellonian University

Slovačka

Bratislava

Comenius University in Bratislava

Slovenija

Ljubljana

University of Ljubljana

Potpisivanje novih ugovora je dugotrajan proces koji ovisi o mnoštvu faktora, no eventualne prijedloge novih sveučilišta uz obrazloženje i usporedbu našeg i inozemnog programa možete poslati odsječkom Erasmus koordinatoru.

Erasmus+ stručna praksa (SMP)

Mobilnost se osim semestra provedenog na inozemnoj instituciji može odvijati i kao Erasmus stručna praksa. Ona uključuje obavljanje prakse kod poslodavca. Za stručnu praksu ne postoje unaprijed određeni popis ustanova, već studenti mogu sami pronaći i predložiti ustanovu. Primjeri ustanova su:

 

Utopia 500, Universidade do Porto, Portugal

Department for Basic Psychological Research and Research Methods, Faculty of Psychology, University of Vienna, Austrija
Droga Kolinska d.d., Ljubljana, Slovenija
Humbloldt-Univerität zu Berlin, Institute für Psychologie, Njemačka
Intern Europe,
Belfast, Sjeverna Irska
Max Planck Institute for Brain Research, Frankfurt am Main, Njemačka
AIESEC - http://aiesec.org/ (Postoji nekoliko opcija: volontirati i pomagati u radu udruge, odlazak u inozemstvo na volontersku ili stručnu praksu)

Ovako odrađena praksa se trenutno ne priznaje kao praksa koju morate obaviti u sklopu diplomskog studija.

Erasmus koordinatorica Odsjeka za psihologiju

Una Mikac, poslijedoktorandica

E-mail:

mobilnost-psi@ffzg.hr

termini konzultacija:

četvrtak 10,30-11,30 ili prema dogovoru

uz prethodnu najavu putem e-maila