16. Tjedan psihologije: Pola ure psihokulture

Mentalno zdravlje uvijek nam je važno, ali 16. Tjedan psihologije i kraj još jednih ispitnih rokova, izvrsna su prilika da se podsjetimo upravo koliko nam znači mentalno zdravlje i kako ga očuvati. Tom prilikom, mi studenti psihologije smo za Vas organizirali nekoliko kratkih, ali slatkih predavanja na temu očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja. O svakom predavanju možete više pročitati u nastavku, a u slučaju da osjetite potrebu, možete nas pronaći i u našem walk-in savjetovalištu u kojem ćete moći razgovarati sa studentima završnih godina psihologije.
Pronađite nešto za sebe i pridružite nam se – bili studenti ili ne, dođite, otvoreno je za sve! ☺️
(Prijave nisu potrebne.)
📍 G D J E ?
• Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3
📍A kako naći prostorije?
• PREDAVANJA —> dvorana D5 (u auli FFZG lijevo, pa prvi hodnik nadesno, druga dvorana po redu)
• WALK-IN SAVJETOVANJE —> prostorije Savjetovališta i Ureda za studente s invaliditetom (u auli desno, pa prvi hodnik nalijevo – Ured za studente s invaliditetom na početku hodnika desno, a Savjetovalište do kraja hodnika i lijevo niz stepenice)
R A S P O R E D:
1️⃣ Nije crno-bijeli svijet (11:00-11:30)
2️⃣ Tvoja dijagnoza zvuči poznato (12:00-12:30)
3️⃣ Odmori se, zaslužio si (13:00-13:30)
4️⃣ Tri, dva, jedan – diši! (14:00-14:30)
5️⃣ Lud, zbunjen, produktivan (15:00-15:30)
*️⃣ Naša mala klinika: walk-in savjetovanje (11:00-16:00)
Š T O O Č E K I V A T I ?
⚫️⚪️NIJE CRNO-BIJELI SVIJET: Destigmatizacija mentalnog zdravlja – o mentalnom zdravlju bez srama i predrasuda
• Psihičke smetnje, poremećaji, bolesti i zdravlje pojmovi su o kojima većina ljudi nešto zna. No, ponekad su naša mišljenja temeljena na neprovjerenim ili netočnim pretpostavkama. Često i osjećamo krivnju ili sram jer se ne osjećamo dobro ili osuđujemo druge kojima je potrebna pomoć. Pridružite nam se na predavanju na kojem ćemo pokušati razbiti stigmu oko mentalnog zdravlja, razjasniti zbunjujuće pojmove, naučiti vas zašto je važno biti točno informiran te ispravno postupati u kontekstu očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja.
✍🏻TVOJA DIJAGNOZA ZVUČI POZNATO: Mentalno zdravstvena pismenost
• Kako bismo pomogli u očuvanju i zaštiti mentalnog zdravlja – kako vlastitog, tako i tuđeg – vrlo je bitno razviti ili proširiti tzv. mentalno zdravstvenu pismenost. Od prepoznavanja simptoma, rizičnih faktora i uzroka psihičkih poremećaja do znanja o tome gdje i kada potražiti stručnu pomoć, neke su od najbitnijih stavki te vrste pismenosti. Stoga, prije nego što sebi samodijagnosticirate ADHD (hvala TikTok!) ili bivšem partneru/ici narcisoidni poremećaj ličnosti (red flag!), svratite na kratko psihoopismenjavanje. Da, izmislili smo zadnju riječ.
😎ODMORI SE, ZASLUŽIO SI!: Akademsko sagorijevanje kod studenata
• Akademske obaveze znaju biti prilično mučne. Danonoćno učenje u kombinaciji s nedostatkom vremena i pritiskom rokova ili željenih rezultata ponekad dovedu do iznimne mentalne i fizičke iscrpljenosti i umora. Teško nam se pokrenuti, a volja za studijem kao da se gasi. Ovakva pojava naziva se akademsko sagorijevanje, a kroz predavanje, približit ćemo vam uzroke i obilježja ove pojave te savjete kako se uspješno nositi sa sagorijevanjem ako se ono pojavi.
🧘🏻TRI, DVA, JEDAN – DIŠI!: Tehnike za smanjenje anksioznosti
• Strah i anksioznost sastavni su dio našeg života, no ponekad nas mogu preplaviti. Ako se osjećate anksiozno i nervozno u raznim situacijama ili ako vas zanima kako se nositi s tom lavinom uzburkanih emocija ako do nje dođe, pridružite nam se na predavanju. Naoružajte se tehnikama koje će vam pomoći u borbi protiv tog moćnog, ali ipak savladivog neprijatelja – anksioznosti.
📈LUD, ZBUNJEN, PRODUKTIVAN: Efikasno strukturiranje dana – balans obveza i slobodnih aktivnosti
• Ako želite naučiti kako bolje organizirati vlastite obaveze i strukturirati dan, ova radionica je baš za vas! Dođite i naučite kako pravilno planirati dnevne i tjedne obveze, zašto današnje obveze često ostavljamo za sutra, što je to prokrastinacija i kako imati dovoljno slobodnog vremena za vlastite interese. Uz vodstvo studentica psihologije izradite vaš tjedni plan i krenite u osvajanje novih navika i ostvarivanje vlastitih ciljeva.
Vidimo se!