Novosti

Radionica „Suvremeni pristupi mjerenju ličnosti u organizacijske svrhe“

Članovi projektnog tima dr. sc. Zvonimir Galić, dr. sc. Maja Parmač Kovačić i Mitja Ružojčić će 26. rujna 2017. godine u 17:00 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održati radionicu "Suvremeni pristupi mjerenju ličnosti u organizacijske svrhe" u sklopu Sekcije za psihologiju rada i organizacijsku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva. Radionica je namijenjena psiholozima zaposlenima u području psihologije rada i organizacijske psihologije, a zainteresirani za radionicu se trebaju javiti na e-mail Mitji Ružojčiću na mruzojci@ffzg.hr do 15. rujna 2017. 

Opis radionice i životopisi predavača nalaze se u priloženom dokumentu.  

Škola Junior Research Programme

Voditelj projekta dr. sc. Zvonimir Galić je u sklopu jSchoola 2017, škole za mlade istraživače Junior Research Programmea koja se održala u Dubrovniku 16. - 23. srpnja 2017, održao pozvano predavanje u kojem je opisao mjere implicitne ličnosti razvijene u sklopu projekta.

Više o Junior Research Programme na http://jrp.pscholars.org

18. EAWOP kongres

17. - 21. svibnja 2017. u Dublinu održan je 18. Kongres Europske udruge psihologa rada i organizacijskih psihologa (EAWOP) na kojem je izloženo nekoliko radova vezanih uz projekt.

Suradnik na projektu M. Ružojčić i voditelj dr. Z Galić izložili su rad „Unraveling the Relationship Between Implicit Aggressiveness and Counterproductive Work Behavior: The Role of Job Attitudes“. Suradnica na projektu dr. M. Parmač Kovačić, voditelj dr. Z. Galić i suradnica dr. A. Bubić izložili su poster "Faking Personality Questionnaires in Personnel Selection: An Eye-Tracking Study".

Kongres EAWOP-a najznačajnija je europska konferencija iz područja psihologije rada i organizacijske psihologije, a više informacija o konferenciji može se saznati na http://www.eawop2017.org

32. konferencija Society for Industrial and Organizational Psychology (SIOP)

27. travnja 2017. voditelj projekta dr. Z. Galić na 32. konferenciji Society for Industrial and Organizational Psychology (SIOP) održanoj u Orlandu izložio je poster "An Eye-Tracking Study of Conditional Reasoning Personality Measures".

Konferencija SIOP-a je najveća i najznačajnija konferencija u području psihologije rada i organizacijske psihologije. Više informacija o konferenciji na: http://www.siop.org/conferences/17con/default.aspx

Posjet sveučilištu Penn State

Od 10. - 26. travnja 2016., voditelj projekta dr. Z. Galić boravio je na sveučilištu Penn State, u posjetu kod prof. Jamesa LeBretona, konzultanta na projektu i jednog od autora pristupa uvjetovanog rezoniranja za mjerenje ličnosti. Tamo je predstavio dosadašnje rezultate projektnih istraživanja i s prof. LeBretonom i njegovim timom raspravio o mogućnostima daljnje suradnje.

4. Psihofest

9. travnja 2017., doktorand na projektu M. Ružojčić u sklopu 4. Psihofesta – festivala popularne psihologije održao je demonstraciju i predavanje “Mogu li biti šef? - suvremeni pristupi u predviđanju ponašanja i uspjeha na poslu“ u kojem je sudionicima predstavio Test uvjetovanog rezoniranja za motiv za moć.

Više o Psihofestu može se saznati na facebook stranici Psihofesta: https://www.facebook.com/events/279831262453619/

Izlaganja na 23. Danima Ramira i Zorana Bujasa

6. - 8. travnja 2017. u Zagrebu su održani 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa na kojima je izloženo nekoliko radova vezanih uz projekt.

U sklopu 8. Psihometrijskog simpozija u čast profesora Alije Kulenovića, voditelj projekta dr. Z. Galić sa suradnicom dr. A. Bubić i T. Cuzek i N. Juničić izložio je rad „Personality assessment: A comparison of conditional reasoning tests and self-report questionnaires using eye-tracking data“. Suradnici na projektu M. Ružojčić, dr. M. Parmač Kovačić i voditelj dr. Z. Galić izložili su rad "Test implicitnih asocijacija za mjerenje agresivnosti: provjera konstruktne valjanosti i otpornosti na lažiranje odgovora". Također, suradnica na projektu N. Trojak, uz dr. Z. Galića, M. Ružojčića i diplomanticu L. Zeljko izložila je rad "Spremni preuzeti odgovornost? Validacija hrvatske verzije Testa uvjetovanog rezoniranja za mjerenje motiva za moć". 

Ovaj međunarodni znanstveno-stručni psihologijski skup poznat je po visokoj razini empirijskih i teorijskih radova iz svih područja fundamentalne i primijenjene psihologije. To je tradicionalno mjesto okupljanja psihologa i stručnjaka srodnih struka iz zemlje i inozemstva koji izlažu svoja najnovija istraživanja, razmjenjuju spoznaje, raspravljaju, stvaraju nove i obnavljaju stare kontakte, te dogovaraju suradnju. 

Više informacija o skupu na: http://psihologija.ffzg.unizg.hr/drzb2017

International Convention of Psychological Science

25. ožujka 2017. u Beču, voditelj projekta dr. Z. Galić i suradnica dr. A. Bubić izložili su na International Convention of Psychological Science (ICPS) u sklopu simpozija "Recent advances and Future Directions for Personality and Situation Assessments" rad "A comparison of conditional reasoning and self-report personality measures using eye-tracking methodology".

ICPS je pokrenut 2015. s ciljem promoviranja psihologijskih istraživanja koja integriraju psihologijske metode i spoznaje s metodama i spoznajama preuzetim iz drugih disciplina ili iz različitih grana psihologije. Više informacija o skupu na: http://icps.psychologicalscience.org

Intervju dr. Z. Galića za Jutarnji list

Voditelj projektnog tima dr. Zvonimir Galić dao je intervju u kojem je, među ostalim, opisao glavne ciljeve i istraživanja u sklopu projekta. Intervju možete pročitati na http://www.jutarnji.hr/life/znanost/najperspektivniji-mladi-hrvatski-psiholog-s-mojim-psihotestovima-afera-dnevnice-u-vladi-se-ne-bi-nikad-dogodila/5784611/

18. Europska konferencija ličnosti

20. srpnja 2016., suradnica na projektu dr. M. Parmač Kovačić, voditelj dr. Z. Galić i suradnica dr. A. Bubić na 18. Europskoj konferenciji ličnosti u Temišvaru izložili su poster „Development and validation of an Implicit Association Test (IAT) for Aggressiveness“.  Europsku konferenciju ličnosti organizira Europska udruga psihologije ličnosti i najznačajnija je europska konferencija iz područja ličnosti. Više informacija o konferenciji na: http://ecp18.psihologietm.ro/index.html

The European Network of Selection Researchers (ENESER)

30. lipnja 2016., voditelj projekta dr. Z. Galić i doktorand na projektu M. Ružojčić na sastanku The European Network of Selection Researchers (ENESER) na Vrije Universitet u Amsterdamu izložili su rad „Integration of implicit and explicit personality measures in personnel selection: Interaction between implicit aggression and explicit self-control“. Tema ovogodišnje konferencije ENESER-a bilo je ponašanje kandidata u selekcijskim postupcima, a više o konferenciji može se saznati na https://eneser2016.org

8th International Conference “An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Ship Through Human Capital”

10. lipnja 2016. na 8th International Conference “An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Ship Through Human Capital ” održanoj u Zagrebu voditelj projekta dr. Z. Galić, dr. M. Tonković Grabovac, diplomantica I. Gotvald i dr. Ž. Jerneić izložili su rad „When employers betray: A study of psychological contract breach among Croatian employees“. Konferencija je usmjerena na potencijale tvrtki i zemalja za učinkovito upravljanje ljudskim kapitalom. 

Više o konferenciji na: http://www.efzg.unizg.hr/odyssey

XX. Dani psihologije u Zadru

Na XX. Danima psihologije u Zadru, od 19. – 21. svibnja 2016. godine članova projektnog tima održali su dva izlaganja. Dr. M. Parmač Kovačić, dr. Z. Galić i N. Trojak održali su izlaganje „Usporedba dvije verzije testa implicitnih asocijacija za mjerenje motiva za moći“, a dr. Ž. Jerneić, dr. Z. Galić i dr. M. Tonković Grabovac održali su izlaganje „Valjanost Testa uvjetovanog rezoniranja za agresivnost u predviđanju nepoželjnog organizacijskog ponašanja“. Međunarodni znanstveno-stručni skup Dani psihologije u Zadru već se 37 godina održava u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Program skupa uključuje tematske simpozije, okrugle stolove, te izlaganja znanstvenih i stručnih radova iz raznih područja psihologije. 

Više o skupu na http://www.unizd.hr/Default.aspx?alias=www.unizd.hr/danipsih&

Sekcija za organizacijsku psihologiju

23. veljače 2016., voditelj projekta dr. Z Galić i suradnica dr. M. Parmač Kovačić održali su stručno predavanje na Sekciji za organizacijsku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva (HPD-a) pod naslovom „(Implicitna) ličnost i radno ponašanje: u potrazi za idealnom mjerom“ na kojem su predstavili Test uvjetovanog rezoniranja i Test implicitnih asocijacija za mjerenje ličnosti te prikazali dosadašnje rezultate validacijskih studija hrvatskih verzija ova dva testa. Predavanje je popraćeno velikim interesom stručnjaka iz područja psihologije rada i organizacijske psihologije koje okuplja Sekcija organizacijske psihologije HPD-a. Više o sekciji na http://www.psihologija.hr/strucne-sekcije/sekcija-za-psihologiju-rada-i-organizacijsku-psihologiju.html#.

17. EAWOP kongres

22. svibnja 2015., voditelj projekta dr. Z. Galić zajedno s diplomanticom N. Lučanin na 17. Kongresu Europske udruge psihologa rada i organizacijskih psihologa (EAWOP) održanom u Oslu izložio je poster „Exploring the Role of Implicit Aggression in Predicting Counterproductive Work Behaviors“. Kongres EAWOP-a najznačajnija je europska konferencija iz područja psihologije rada i organizacijske psihologije, a više informacija o konferenciji može se saznati na http://www.eawop2015.org

3. Psihofest

19. travnja 2015., doktorand na projektu M. Ružojčić u sklopu 3. Psihofesta – festivala popularne psihologije održao je demonstraciju i predavanje “Smatram li se agresivnim i jesam li svjestan toga? - Izmjerite vlastitu agresivnosti i upoznajte suvremene pristupe mjerenju agresivnosti kao osobine ličnosti“ u kojem je sudionicima predstavio Test uvjetovanog rezoniranja i Test implicitnih asocijacija za agresivnost. 

Više o Psihofestu može se saznati na http://psihologija.ffzg.unizg.hr/psihofest2015

Izlaganje na 22. Danima Ramira i Zorana Bujasa

16. travnja 2015., voditelj projekta dr. Z. Galić izložio je na 22. Danima Ramira i Zorana Bujasa u Zagrebu u sklopu 7. Psihometrijskog simpozija u čast profesora Alije Kulenovića rad „On the dark side: Exploring the discriminant validity of the Conditional Reasoning Test for Aggression“. Ovaj međunarodni znanstveno-stručni psihologijski skup poznat je po visokoj razini empirijskih i teorijskih radova iz svih područja fundamentalne i primijenjene psihologije. To je tradicionalno mjesto okupljanja psihologa i stručnjaka srodnih struka iz zemlje i inozemstva koji izlažu svoja najnovija istraživanja, razmjenjuju spoznaje, raspravljaju, stvaraju nove i obnavljaju stare kontakte, te dogovaraju suradnju. 

Više informacija o skupu na: http://psihologija.ffzg.unizg.hr/drzb2015